APA ITU EXPECTED DELIVERY DATE?

Selalunya paling penting kite nk taw bile baby nak deliver kan. Dr ada menggunakan pengiraan utk taw expected delivery date atau nama short form ktrg pggl EDD.

expected date delivery

So, 2 cara utk taw;

1- Dr akan selalu tny hari pertama last period anda bile. So rajen2 la catat info to k. Lps tu ada pengiraan manual utk taw EDD.

expected date delivery

 

 

 

** Tp skrg anda pun bole kire sendiri. Ada byk due date calculator kat website and mobile app for free. Anda bole Cuba guna website ni k..
http://www.babycenter.com/pregnancy-due-date-calculator

http://www.medi-mouse.com/gest.php

** utk guna cara no 1 ni, anda mesti btul2 yakin dgn tarikh hari pertama last period tu k.

2- Ada sebab kenapa Dr suruh dtg scan di awal kandungan. Sebab masa di awal kandungan kite bole jangkakan EDD dgn lebih tepat berbanding kalo scan bile baby da besar sgt. Pengiraan dlm mesin akan lari sikit and EDD pun kurang tepat.

** Nasihat sy, kalo anda da kompem pregnant, pegi jmp dgn Dr anda utk scan- utk pastikan baby berada dalam rahim n utk mendapat EDD yg lebih accurate k.

 

**picture credit to http://howikis.com/Calculate_Your_Expected_date_of_Delivery_for_Pregnant_Moms
Posted in Uncategorized.