BABY BOY OR GIRL?

” Macam mana Dr taw tu boy ke girl melalui scan? ”

baby boy or girl

1) OK, waktu yang sesuai untuk melihat jantina baby anda?
 
** Semasa trimester pertama ketika detailed scan trimester pertama
(around 12-13 weeks), masa ni jantina baby anda dah terbentuk tapi belum kelihatan spesifik lagi..
** So waktu ni, Dr masih bole beri tekaan tapi tak boleh trima 100% k..
** Kadang2, Semasa 17 mggu, melalui ultrasound scan, kite dah boleh nampak jantina baby.
** Semasa trimester kedua ketika detailed scan trimester kedua ( around 20-24 weeks),
masa ini memang kelihatan lebih jelas dan spesifik jantina baby anda dan lebih accurate berbanding masa trimester pertama.
** Saya selalu rekomen dalam 22minggu ke atas
** Tapi, itu bergantung jugak dengan posisi baby. Kalo baby anda segan nak tunjuk, asyik tutup atau kepit kaki, Dr akan selalunye beritahu samaada jantina baby anda kelihatan jelas atau tidak 🙂
** Semasa trimester ketiga, waktu ni memang sangat2 jelas jantina baby anda. Cuma masalah yang mungkin dihadapi oleh Dr ialah kaki baby anda yang semakin membesar menghalang anda untuk melihatnya..
** Tapi berdasarkan pengalaman saya, trimester kedua atau ketiga, kalau kita bersabar dengan karenah baby, akhirnya baby akan menyerah kalah nak tunjuk jugak samaada dia baby boy atau baby girl 🙂 
 
** Tapi kena ingat jugak, jantina baby anda dalam ultrasound scan bukan 100% accurate. Paling tak pun 99.9% sebab yang paling accurate adalah masa anda melihat baby anda sendiri ketika melahirkannya 🙂 🙂 
2) Imej mana baby boy/baby girl?
baby boy or girl
Imej 1 dan 3 adalah baby boy.. 
Imej 3 versi 2D, and Imej 1 versi 3D..
** Dr akan cuba tengok di celah kaki baby anda. Kalau kelihatan macam “telur” and ada “batang” atan nama sainsnye, anda nampak scrotum dan penis, HERO la baby anda ye 🙂
** Selalu baby boy senang untuk dilihat tp dengan syarat dia tak kepit kaki : )
** Kalau kepit kaki, boleh tersilap ingat baby girl..
Imej 2 dan 4 adalah baby girl.. 
Imej 4 versi 2D, and Imej 2 versi 3D..
** Kalau baby girl, di celah kaki baby anda, anda akan nampak seperti 2 bibir, atau kita panggil ” burger sign”.. Bole bayang kan..hehe..
** Tapi selalunya, baby girl ada ruang untuk kesilapan sebab macam saya cakap td, bergantung kepada posisi baby k 🙂
So lepas2 ni, bila anda scan dengan Dr, cuba teka dahulu sebelum Dr anda beritahu k
** Untuk lebih lanjut cmna jantina baby anda terbentuk, cuba tengok vid ni k..
Posted in Uncategorized.