BABY TIDAK BERNAFAS.. WHAT TO DO?

Perkara yang plg kite x nak berlaku. Pabila baby kita atau org tersayang tiba-tiba x sedar diri and x boleh bernafas....

Sy ingin kongsikan image ini yg sy rasa semua ibubapa atau lebih baik masyarakat utk taw.

newtitle

 

Secara jujur, ramai yang tak taw nak buat CPR cara yg betul.
**CPR Untuk org dewasa dan baby ada bezanya.

Memang betul masa mende ni berlaku secara terkejut, kita akan panik. Tapi tahukah anda bile kite buat CPR sambil menunggu ambulans dtg, peluang untuk mangsa hidup lebey tinggi berbanding duduk saje risau bile ambulans nak datang.

** Jadi, bila anda terpaksa menghadapi keadaan seperti ini (minta dielakkan), KUATKAN DIRI ANDA DAN BERANIKAN DIRI ANDA UTK ORG TERSAYANG. Buat yg termampu- CPR MEMANG SGT BERGUNA.

** EveryOne can make a difference k. Just believe in yourself 🙂

cpr

cpr

** Kalau sy tonton drama ke movie ke, beriya2 diorang buat CPR tp teknik kebanyakannya salah. Tp sebab crita kan so mangsa tetibe bernafas semula. Hehe..
*** Pastikan nak tekan tu di bahagian tgh dada mangsa, kat tmpt yg keras tu aka bahagian sternum.
*** Kalo rasa xboleh nak bagi pernafasan mouth to mouth breathing, x payahla paksa diri anda untuk buat. Sekurangnye buatla conpression ( beri tekanan di bhgn dada) secara berterusan sampai ambulans sampai k.

 

cpr

cpr

** Utk baby pun hampir sama teknik ngan org dewasa. Cuma bezanya, utk tekan bahagian dada, cukupla gune 2 jari shj sbb baby kecik kan..
Ini info serba sedikit yg sy boleh kongsikan. Kalau anda ingin taw lebih lanjut, anda bole pergi kursus2 CPR k 🙂
Pictures credit to:
http://www.buzzfeed.com/peggy/incredibly-helpful-diagrams-for-moms-to-be?s=mobile
http://eworldpoint.com
https://depts.washington.edu/learncpr/quickcpr.html
http://www.berkeleycprclasses.com/berkeley-cpr-faq/bls-study-guide/
http://www.firstaid-supply.com/Industrials/Cpr%20prod/cpr-charts.html

 

Posted in Uncategorized.