BREATHING EXERCISE UTK REDUCE STRESS

BREATHING EXERCISE UTK REDUCE STRESS
reduce stress

 

Secara peribadi, saya selalu praktikkan teknik breathing ni. X semestinya time mengandung je boleh buat tp ANYTIME... bile2 anda rasa panik ke, anxiety ke, stress ke, tension ke, amalkan je..

Teknik ini bole mengurangkan level stress hormon dalam diri anda.. So, anda bole jadi lebih rileks 🙂 🙂

STEPS:
1- Anda boleh buat dalam keadaan duduk atau pun semasa baring seperti gambar di bawah.. 
Pastikan anda selesa dengan kedudukan tersebut.

reduce stress

reduce stress

2- Tarik nafas dalam2 melalui hidung anda dan tahan untuk beberapa saat. 

reduce stress

 

3- Lepas tu, lepaskan nafas anda secara perlahan-lahan melalui mulut ye (mulut macam gaya nak bersiul). Pada waktu yang sama, bayangkan semua tension anda terlepas sekali ikut hembusan nafas tu. 

reduce stress

4- Ulang beberapa kali ye..

reduce stress

 

TEKNIK INI HANYA BERKESAN KALAU ANDA SENTIASA AMALKAN SELALU. 
Cuba praktikkan buat bila2 anda ada masa atau bila anda rasa sgt cuak atau stress sangat..
 
SELAMAT MENCUBA... 🙂 
 
 
Credit pictures to:
http://www.wikihow.com/Breathe
http://www.a2zlifestyles.com/wp-content/uploads/Corpse-pose.jpg
https://www.spiriva.com/managing-copd/copd-breathing-exercises.html
Posted in Uncategorized.