BABY BOY OR GIRL?

” Macam mana Dr taw tu boy ke girl melalui scan? ” 1) OK, waktu yang sesuai untuk melihat jantina baby anda?   ** Semasa trimester pertama ketika detailed scan trimester pertama (around 12-13 weeks), masa ni jantina baby anda dah terbentuk tapi belum kelihatan spesifik lagi.. ** So waktu ni, Dr masih bole beri [...]

Continue reading

BABY TIDAK BERNAFAS.. WHAT TO DO?

Perkara yang plg kite x nak berlaku. Pabila baby kita atau org tersayang tiba-tiba x sedar diri and x boleh bernafas.... Sy ingin kongsikan image ini yg sy rasa semua ibubapa atau lebih baik masyarakat utk taw.   Secara jujur, ramai yang tak taw nak buat CPR cara yg betul. **CPR Untuk org dewasa dan [...]

Continue reading

APA ITU EXPECTED DELIVERY DATE?

Selalunya paling penting kite nk taw bile baby nak deliver kan. Dr ada menggunakan pengiraan utk taw expected delivery date atau nama short form ktrg pggl EDD. So, 2 cara utk taw; 1- Dr akan selalu tny hari pertama last period anda bile. So rajen2 la catat info to k. Lps tu ada pengiraan manual [...]

Continue reading

APA ITU SPINA BIFIDA

Apa itu Spina Bifida? Ia adalah sejenis masalah kecacatan dimana “tulang belakang terbelah” semasa bayi dalam rahim lagi. Ini berlaku 2-3 minggu selepas persenyawaan. “Neural Tube” adalah permulaan bagi pembentukan sistem saraf dalam pembesaran baby. Apabila neural tube ini tidak berkembang dengan betul dan tidak bercantum sepenuhnya, ini menyebabkan terdapat “gap” pada tulang vertebra (ruas tulang [...]

Continue reading

PERLU KE MAKAN FOLIC ACID??

Semasa kita mengandung atau sebaiknya Sebelum mengandung lagi, Dr sarankan anda ambil suplemen Folic Acid atau nama biasenya Vitamin B9. BUT, do u really know why we really suggest to take folic acid? So entri kali ni, saya nak cerita Kepentingan folic acid. SOKLAN 1- APA ITU FOLIC ACID.. ** Kalo fikir pasal hal2 kimia [...]

Continue reading

CORRECT POSTURE FOR MOMMY TO BE

MUMMIES- CORRECT POSTURE FOR U 🙂 Mummies to be, bila baby makin membesar, memang mummies akan mula rasa xselesa sume. ** Try to be in correct posture masa berdiri k. So u can be comfy too 🙂 *picture credit to http://www.buzzfeed.com/peggy/incredibly-helpful-diagrams-for-moms-to-be

Continue reading

WHAT TO BRING DURING DELIVERY?

I am feeling so excited as my follow up patients going to deliver soon.. SOME TIPS I get from my friends- What do u need to bring during delivery time. **Hope this info helps future mommy and daddy 🙂 **Rough guidelines Baby’s Bag: *3 x baju baby SHORT *2 x baju baby LONG *2 x [...]

Continue reading

Apa itu “PLACENTA PREVIA” Atau URI DI BAWAH ?

Dalam entri yg lepas, sy ade critekan ape itu Placenta atau Uri. Kali ini sy akan critakan ape itu “PLACENTA PREVIA” So recap balik jap ape itu normal placenta melalui gmba ni. Jadi apa itu “Placenta Previa”? Dr akan selalu cakap uri puan berada di bawah? Dah takut da pesakit bile Dr ckp mcm tu.. [...]

Continue reading

APA ITU “PLACENTA” ATAU NAMA GLAMOUR “URI” ?

Patients suka tanya: Dr, sebenarnye URI/ PLACENTA tu ape? ** Ok.. Semasa pembentukan baby anda dalam rahim, terbentuk satu organ sementara yg dikenali sebagai Placenta @ Uri.. ** Baby anda tiada perhubungan dgn dunia luar. So ibula segalanye. Sume nutrisi, oxygen, dan segala keperluan yg diperlukan utk baby anda–melalui saluran darah ibu ke placenta ke [...]

Continue reading

APA ITU DETAILED SCAN BABY?

** Detailed scan pula bermaksud memeriksa bahagian-bahagian organ baby dengan mendalam, air ketuban, kedudukan uri dan lain2 lagi. **Jantina baby dapat dilihat bergantung kepada kedudukan baby dan kelihatan lebih jelas selepas 22minggu ke atas. ** Masa yang paling sesuai untuk membuat detailed scan adalah pada 20-24 minggu kerana kebanyakan research pengiraan ukuran baby yang telah [...]

Continue reading