APA ITU “PLACENTA” ATAU NAMA GLAMOUR “URI” ?

Patients suka tanya: Dr, sebenarnye URI/ PLACENTA tu ape? ** Ok.. Semasa pembentukan baby anda dalam rahim, terbentuk satu organ sementara yg dikenali sebagai Placenta @ Uri.. ** Baby anda tiada perhubungan dgn dunia luar. So ibula segalanye. Sume nutrisi, oxygen, dan segala keperluan yg diperlukan utk baby anda–melalui saluran darah ibu ke placenta ke [...]

Continue reading

APA ITU DETAIL SCAN BABY?

** Detail scan pula bermaksud memeriksa bahagian-bahagian organ baby dengan mendalam, air ketuban, kedudukan uri dan lain2 lagi. **Jantina baby dapat dilihat bergantung kepada kedudukan baby dan kelihatan lebih jelas selepas 22minggu ke atas. ** Masa yang paling sesuai untuk membuat detailed scan adalah pada 20-24 minggu kerana kebanyakan research pengiraan ukuran baby yang telah [...]

Continue reading

Waktu Sesuai buat 3D 4D 5D scan baby anda

UPDATE 2022 Ramai org salah faham suka buat 3D/4D/5D masa baby da besar -contoh bila kandungan da nak masuk 8bulan.. **Sebenarnya waktu paling sesuai utk buat 3D/4D/5D  semasa baby anda tidak terlalu besar dan semasa air ketuban masih banyak.. ** Kalau berminat nak tengok SELURUH BADAN BABY dalam satu gambar dan detailed scan, 20-24 minggu […]

Continue reading

APA ITU NT DETAILED SCAN ?

Ramai yang taw pasal 3D/4D scan tapi brpa ramai yang tau pasal Detailed Scan Trimester Pertama @ NT SCAN (11-13mggu).. ** Pada jangkamasa kandungan ni, kita boleh check sama ada baby anda mempunyai Risiko untuk menghidapi Penyakit Genetik atau tidak. Contoh: Penyakit Down Syndrome, Edwards Syndrome dll. Kita boleh periksa selaput di belakang lahir baby […]

Continue reading

APA ITU ULTRASOUND SCAN?

PESAKIT: "Dr, ultrasound scan tu sama dengan Xray, Ct scan sume2 tu eh...? Maksudnye saya tak bole pakai barang kemas atau jam tangan atau bawa handphone semasa pemeriksaan kan..." Ultrasound scan sebenarnya menggunakan gelombang bunyi yang berfrekuensi tinggi untuk menghasilkan imej-imej gambar organ2 yang terdapat di dalam badan kita atau bayi yang sedang dikandung. Gelombang […]

Continue reading