APA ITU “PLACENTA” ATAU NAMA GLAMOUR “URI” ?

Patients suka tanya: Dr, sebenarnye URI/ PLACENTA tu ape? ** Ok.. Semasa pembentukan baby anda dalam rahim, terbentuk satu organ sementara yg dikenali sebagai Placenta @ Uri.. ** Baby anda tiada perhubungan dgn dunia luar. So ibula segalanye. Sume nutrisi, oxygen, dan segala keperluan yg diperlukan utk baby anda–melalui saluran darah ibu ke placenta ke [...]

Continue reading

APA ITU DETAILED SCAN BABY?

** Detailed scan pula bermaksud memeriksa bahagian-bahagian organ baby dengan mendalam, air ketuban, kedudukan uri dan lain2 lagi. **Jantina baby dapat dilihat bergantung kepada kedudukan baby dan kelihatan lebih jelas selepas 22minggu ke atas. ** Masa yang paling sesuai untuk membuat detailed scan adalah pada 20-24 minggu kerana kebanyakan research pengiraan ukuran baby yang telah [...]

Continue reading

Waktu yang “IDEAL” untuk membuat 3D 4D scan baby anda

Ramai org salah faham suka buat 3D/4D masa baby da besar -cth bile kandungan da nak masuk 8bulan.. **Sebenarnye waktu plg sesuai utk buat 3D/4D masa baby anda tidak terlalu besar dan semasa air ketuban masih banyak.. ** Kalau berminat nak tengok SELURUH BADAN BABY dalam satu gmba dan detailed scan, 20-24 mggu sesuai. **Kalau [...]

Continue reading

APA ITU NT DETAILED SCAN ?

Ramai yang taw pasal 3D/4D scan tapi brpa ramai yang tau pasal Detailed Scan Trimester Pertama @ NT SCAN (11-13mggu).. ** Pada jangkamasa kandungan ni, kita boleh check sama ada baby anda mempunyai Risiko untuk menghidapi Penyakit Genetik atau tidak. Contoh: Penyakit Down Syndrome, Edwards Syndrome dll. Kita boleh periksa selaput di belakang lahir baby [...]

Continue reading

APA ITU ULTRASOUND SCAN?

PESAKIT: "Dr, ultrasound scan tu sama dengan Xray, Ct scan sume2 tu eh...? Maksudnye saya tak bole pakai barang kemas atau jam tangan atau bawa handphone semasa pemeriksaan kan..." Ultrasound scan sebenarnya menggunakan gelombang bunyi yang berfrekuensi tinggi untuk menghasilkan imej-imej gambar organ2 yang terdapat di dalam badan kita atau bayi yang sedang dikandung. Gelombang [...]

Continue reading