TAKUT DAN PHOBIA UNTUK BERSALIN?

TAKUT DAN PHOBIA UNTUK BERSALIN?

kesan stress semasa mengandung

Ramai patient yang telah saya jumpa berasa sungguh takut untuk bersalin. Of course la kan.. Kalau dah first time mana nak taw kan...

Pelbagai perkara bermain dalam fikiran anda. Lepas tu anda pun mula lah search kat Mr Google & melihat blog2 yang ada. Lepas tu kita berjumpa dengan saudara mara dan rakan2 untuk info yg lebih..

Tapi..... Kita makin rasa lagi takut plak.. Sepatutnya lagi rileks la kan selepas membaca & bertanya...

Itu adalah senario normal yg selalu patient2 saya ceritakan kepada saya..
IT IS NORMAL TO BE AFRAID TAPI JANGANLAH SAMPAI TAKUT TU MENGGANGGU SEPANJANG ANDA HAMIL DAN TAKUT2 TIME NAK BERSALIN NANTI..

Ok, macam ni, bila kita terlalu takut tahap over gitu, Badan kita akan menghasilkan over2 hormon stress.. Pada level2 tertentu, badan kita masih boleh menampung hormon stress tu dan tidak akan menganggu pembesaran baby..

kesan stress semasa mengandung

 

http://www.intechopen.com/books/glucocorticoids-new-recognition-of-our-familiar-friend/glucocorticoids-biochemical-group-that-play-key-role-in-fetal-programming-of-adult-disease
 
 
Tapi.. Bila terlalu banyak hormon stress terhasil ( Hormon cortisol) pula akan menyebabkan Rahim kita kurang mendapat Oksigen--- 
 
1- Jadi susahla nak meneran nanti sebab rahim x cukup tenaga dan tak dapat meluas
2- Bole menyebabkan kesakitan kpd mummy dan baby 
3- Bole menyebabkan BABY Kurang mendapat bekalan Oksigen dan Lemas
4- Ada jugak research (baru tahap research & proposal ye) mengatakan bila terlalu banyak Stress pada baby dalam kandungan bole affect juga pembesaran baby kelak selepas dilahirkan ( Future Cancer Development & Jangka Masa Pendek)
 
kesan stress semasa mengandung
http://www.hhmi.org/research/exploring-role-replicative-stress-cancer-and-aging
 
 
Jadi, kesimpulannya nak cakap.. Tak salah untuk berasa takut k.. Tapi, bila anda mula rasa ketakutan tu melebih2 dan take over diri anda.. 
 
Cuba belajar Rilekskan diri kerana kena ingat Baby anda pun menerima kesannya k.. 
 
Bagaimana untuk relax?
 
1- Kurangkanlah baca benda2 pelik dalam internet k.. Semua orang mengalami pengalaman yang berbeza.. Tak semestinya anda akan mengalaminya juga.
 
2- Perbanyakkanlah aktiviti2 rohani bergantung kepada Agama yang anda anuti. Saya pasti banyak doa yg anda boleh amalkan... 
Bagi yang beragama Islam, perbanyakkan zikir, solat sunat & membaca Quran ye..
 
3- Praktis breathing exercise.. Ini adalah salah satu cara untuk merilekskan diri dan mengurangkan tahap stress hormon dalam diri anda..
 
 
Extra reading: 
http://siraplimau.com/atasi-takut-bersalin/

 

 

 

Posted in Uncategorized.